Deurkrukken of deurklinken brengen letterlijk je deuren in huis in beweging. Ze zijn geëvolueerd uit de eenvoudige klink. Die bestond aan een kant van de deur vaak uit een ring die je kon draaien. Via een pen door de deur draaide er aan de andere kant dan een grote haak mee. Normaal zat die haak in een kozijn ijzer. Maar door die omhoog te draaien kwam de deur vrij van het kozijn. De klink, ook wel bekend als klink neus, zou later ook een deurkruk gaan worden. De klink zelf kwam in een loopslot terecht als een dagschoot. Nu kon je aan beide zijden krukken bedienen. Het loopslot in het hart van de deur kwam dan in beweging en drukte de dag schouw in het kozijn of haalde die er juist uit. Deurtje open, deurtje dicht.
Wanneer is het tijd voor andere deurklinken?
Het lijken verwaarloosbare zaken in je huis, maar bedenk eens hoe je woning zou zijn zonder deurkrukken. Dan ontbrak er toch wel echt iets. Bovendien zijn ze niet alleen functioneel. Ze zijn vaak heel sierlijk gemaakt, of prachtig modern of met allerlei toeters en bellen uit oude stijlperiodes zoals de barok of de jugendstil. Deurkrukken heb je ook zo’n beetje voor je leven; vervangen is een zeldzaam gebeuren. Kans is dus klein dat je om de vijf jaar winkelen gaat naar nieuwe deurkrukken. En toch is het een enkele keer nodig en wel wanneer je gaat:
• Nieuwbouw plegen (deurbeslag is nodig)
• Stylen (je deurbeslag aanpassen aan je eigen woonstijl)
• Renoveren (oude deurklinken zijn aftands of voldoen niet langer)
Duurzame kwaliteit mag iets kosten
Het is dan ook geen punt dat je niet al te bekend bent met deurklinken. Deuren thuis open je vast automatisch. Als er dan nieuwe krukken moeten komen, betreed je wel een wereld die je niet kent. Allereerst gaat je opvallen dat er ongelooflijk veel soorten deurkrukken en bijpassend beslag (schilden, rozetten) te koop zijn. Daarna schrik je wellicht even van de prijzen waarvoor de deurklinken de jouwe kunnen worden. Bedenk dat je investeert, soms een leven lang, in klinken die perfect bij jouw interieur passen. En die dag in, dag uit, doen waar ze goed in zijn. Deuren openen en dicht houden. Alleen al een set klinken met schilden kan je snel 150 tot 200 euro gaan kosten. En voor een heel huis doe je dat dan minstens keer tien. Bovendien heb je dan voor elke badkamer en elk toilet nog beslag nodig met sloten.
Bekijk zoveel mogelijk soorten deurklinken voor je toeslaat
Het meest bevredigende van deurkrukken en overig deurbeslag kopen, is dat ze op een gegeven moment in je deuren zitten. En dat je ziet dat de stijl waarvoor je gekozen hebt alleen al als detaillering naadloos past bij je verdere woonstijl. Een goede tip: bekijk eerst heel veel deurkrukken voor je ze gaat inslaan. De keuze is namelijk enorm en je wilt niet te snel kopen en dan een maand later een model klink ontdekken wat nog beter bij je in huis zou staan. Neem dus alle tijd voor je voorwerk!
Drie hoofdvormen
Stijl is dan jouw keuze. Maar daarnaast kies je ook nog een van de drie hoofdvormen van deurklinken. Je kunt er een kopen met lang of kort schild (klassiek interieur), zonder schild (modern interieur) of met toiletsluiting of sleutelgat (voor vrij/bezet ruimtes en/of vaste kasten).