Ze komen in alle soorten en maten, tafels. Je hebt kloeke eettafels voor het diner. Er zijn salontafels voor de koffie. Werktafels voor je computer en bijzettafels om er iets kokets op te zetten. In deze opsomming mist dan nog de bartafel. Soms is dat niet meer dan een rond oppervlak dat niet groter is dan een serveerblad. En een andere keer is het een plateau waar je met acht man rond kunt staan. De grootte van het tafelblad mag dan wisselen, het is altijd wel een tafel die hoger op de poten staat dan een normale eettafel. In cafés hebben bartafels een hoogte tussen de 110 en de 120 cm. In gewone woningen zakt dat naar 100 cm of nog iets minder. 

Hebben bartafels zin?

Als je er nog geen hebt, denk je wellicht dat het overbodig is. Je hebt al een keukeneiland om te ontbijten. Een mooie eiken eettafel voor het diner en om gezellig aan te zitten. Waarom dan nog een bartafel erbij halen? Maar zo blijft het een beetje een vreemde eend in de bijt. De functie ervan is anders dan die van een keukeneiland of een eettafel. Veel bartafels zien er rank uit en hebben iets speels en bijna doorzichtigs. Of ze zijn soms stoer zoals een mangohouten tafel met een onderstel van zwart staal. 

Bartafels als nuttige items en als verstrooiende items

Er zijn genoeg bartafels die niet veel ruimte vragen en eerder de hoogte benadrukken dan de breedte. Dat komt omdat je er dan fijn bij kunt staan en je er gemakkelijk even op kunt leunen terwijl je staat. En je staat er eigenlijk nooit alleen. Want de kracht is dat hij fungeert als ontmoetingspunt. Veel mensen gebruiken het als een soort ontbijtbar. Ze zetten er hoge krukken omheen en kauwen er snel hun ochtend broodje op. Maar de hoofdfunctie is vrijblijvende en gemoedelijke gezelligheid tussen twee mensen of een klein groepje. Met op het tafelblaadje plek voor een paar glazen lekkere wijn, een cocktail of iets fris. Wellicht twee schoteltjes met tapas erbij. De ingrediënten voor een gezelligheids tafel. En daar kun je krukken omheen zetten maar een echte bartafel voldoet heel goed als statafel. 

Gezelligheid troef met bartafels 

Een bartafel doet ook al door de naam altijd weer denken aan een café of het terras van een kroeg of leuk koffiehuis. Omdat je vaak aan zo’n tafel staat met goede vrienden of je partner, heeft het iets intiems en heerlijk vrijblijvends tegelijk. Je hebt het gevoel dat je op elk moment weg kunt lopen of juist erbij kunt komen te staan. Er zijn heel veel modellen in de handel. 

Geniettafel

Aan de ene kant neigen de bartafels naar ontbijtbars en gaan ze vaak gepaard met krukken. Aan de andere kant heb je hippe Italiaanse en hoge modellen of prachtige statafels in industriële stijl die hun tafelbladen beperkt houden. Zodat je, al staande, vlakbij je gesprekspartner bent terwijl er toch een soort van meubel tussen jullie staat. Vaak vol lekkere hapjes en drankjes. Eigenlijk zou je een bartafel dan ook een geniettafel moeten noemen.

Overtuigd? Bekijk dan het gehele assortiment op www.meubelbaas.nl