Ze heten ook wel zelftappende schroeven eindigend op een boorpunt. Maar ze zijn bekender als zelfborende schroeven. Je kunt ze toepassen in houten maar ook in metalen delen. Het gebruiksgemak is zonder twijfel aanwezig. Dit soort schroeven drijf je snel het materiaal in; voorboren is namelijk niet nodig. Want de schroeven zijn zelf al voorzien van een soort boorpunt. Die draaien zich razendsnel een weg naar binnen. Ze zijn dus handig, reden dat elke klusser er altijd wel een setje heeft liggen, voor het geval dat. 

Vlug klaar met zelfborende schroeven

De boorpunt van de schroef laat het toe dat je heel snel kunt schroeven. Dat geldt bij allerlei toepassingen. Kies wel de juiste variant boorschroef voor je aan een karwei begint. Misschien wil je hout op hout verbinden met een schroef. Of juist platen aan metalen stukken vasthechten. Wellicht wil je er scheidingswanden mee vastzetten. Of de schroeven benutten om een bepleistering vast te zetten. Al die toepassingen geven al aan dat er meerdere types zelfborende schroeven op de markt zijn. Het is aan jou om uit te zoeken welke de meest geschikte zijn. Je moet altijd uitgaan van de lengte van de schroef die jou past en welke diameter de schroef moet hebben. Daarnaast kan het materiaal van de zelfborende schroef ook meespelen. Heb je gehard roestvaststaal nodig of voldoet verzinkt staal? Ook de details kunnen ertoe doen: welke schroefdraad is het beste en welke schroefkop?

Zelfborende schroeven zijn niet per definitie zelftappers

Een ander woord voor boorschroeven is zelftappers. Die twee kunnen lang niet altijd samen door een deur. Want niet elke zelftapper heeft automatisch een eigen boorpunt. Bij zulke zelftappers is voorboren nodig. Natuurlijk met een boortje dat qua diameter iets slanker is dan de zelftapper. Ga je shoppen, check dan of je zelftappers of zelfborende schroeven koopt. De laatsten, zoals al gezegd, boren zichzelf het materiaal binnen. Dat is de belangrijkste reden dat je met dat type schroef ook snel kunt werken.

Scharnierschroef en glaslatschroef

Het uiterlijk van een zelfborende schroef wil ook nog wel eens wisselen. Er zijn enkele hoofdtypes waaronder de scharnierschroef. Deze zelfborende schroef is ideaal om scharnieren mee vast te zetten. De kleine kop van deze schroef valt mooi in het schroefgat van het scharnier zodat het er niet meer buiten kan steken. Een scharnierschroef is gemaakt om in hout of hout gerelateerd materiaal te draaien. Een ander type schroef is de glaslatschroef. Het woord zegt het al, deze schroeven hebben tot doel om glaslatten tegen de ramen te hechten. Onder de schroefkop zitten freesribben die moeten verhinderen dat glaslatten gaan splijten tijdens het karwei.

Teller opschroeven: meesterlijke verbinders

Het laatste hoofdtype is de teller opschroef. Ook deze zelfborende schroeven zijn gemaakt voor hout. Ze worden als zeer handig bevonden, zeker als je met grotere bouwwerken aan de gang gaat zoals een tuinschuur of een overkapping. Opvallend is de brede en vlakke tellerkop van de schroef. Die is zo ontworpen dat je snel houten planken en balken naadloos aan elkaar kunt hechten. Want door de brede kop klemt de teller opschroef de twee te verbinden delen zeer strak tegen elkaar.