Steeds vaker kom je termen tegen zoals user experience, UX-design, user interface en UI-design. De termen zijn deels gelijk aan elkaar en deels afwijkend. In dit artikel wordt besproken wat de user experience betekenis is.  

Het verschil tussen een experience en een interactie

Het is belangrijk om te beginnen et het verschil tussen een design en een experience. Deze termen zijn namelijk belangrijk o de user experience betekenis te begrijpen en ook daarmee het verschil met bijvoorbeeld de user interface betekenis. 

Als er gesproken wordt over experience dan gaat het over de ervaring die iemand met iets heeft. Letterlijk vertaald heeft het woord ‘experience’ vanuit het Engels naar het Nederlands de betekenis ‘ervaring’. Zodra je spreekt over een design dan gaat het vooral over de vormgeving, wat het woord ‘design’ ook inhoud als je het naar het Nederlands vertaald. 

Door alleen al de betekenis van beide woorden als je het vertaald gaat het om een ander begrip en dus ook een ander doel binnen jouw digitale omgeving.

De user experience betekenis uitgelegd

User experience betekenis is eigenlijk heel eenvoudig en het is dezelfde betekenis als voor de term UX-design. Als je de term letterlijk vertaald naar het Nederlands dan spreek je dus over de gebruikerservaring die wordt ervaren bij jouw digitale omgeving, product of dienst. 

Als je het hebt over een user experience betekenis op het gebied van design dan kijk je naar de belangen van jouw klant en of je hieraan voldoet. Door hiernaar te kijken kun je de gebruikerservaring optimaliseren en dit kan bijdragen aan betere verkoopcijfers. Door de totale ervaring van de gebruiker te optimaliseren werk je aan de digitale klantreis en dit kan op langer termijn veel effect hebben op je omzet. Klanten worden namelijk loyaler en mond-op-mond-reclame wordt afgegeven. Kijk dus vanaf het strategische plan tot aan optimalisering van het product naar de user experience. 

Als je kijkt naar wat men als ervaring ervaart dan kun je kijken naar de praktische zaken zoals het invullen van persoonsgegevens, de functionaliteit van de omgeving en de inrichting van de omgeving. Bij interactie wordt er juist gekeken naar de kleuren, de lay-out en de uiting van het merk achter de omgeving. 

De user experience betekenis en de user interactie als samenwerking

De basis voor een optimale gebruikservaring van de digitale klantreis creëer je door zowel de user experience als de user interactie samen te laten werken. Het zijn dus wel twee verschillende specialismen die een designer kan hebben, maar het samenwerken is van groot belang voor je onderneming. Het is belangrijk dat de twee designers de voortgang met elkaar bespreken zodat het finetunen op zowel het gebied van de ervaring van de gebruiker als het ontwerp geperfectioneerd worden. 

De user experience betekenis is dus niet hetzelfde als je spreekt over de user interactie betekenis. Het zijn twee hele verschillende specialismen binnen de wereld van het designs. Wel is het van belang dat beiden goed samenwerken om hier voor jouw bedrijf optimaal van te profiteren op het gebied van jouw digitale klantreis.