Het isoleren van een woning is niet alleen belangrijk, maar ook op verschillende manieren mogelijk. Er zijn genoeg onderdelen binnens- en buitenshuis die je kunt isoleren en je hebt ook nog eens de keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Maar waarom zou je het huis isoleren en welke voordelen leveren het op? En met welke nadelen moet je rekening houden? In onze blog vertellen we er meer over.

De primaire reden om te isoleren

De primaire reden om een huis te isoleren heeft te maken met de kosten. En dan de energiekosten welteverstaan. De torenhoge energieprijzen maken het er niet leuker op, maar door je huis goed te isoleren kun je flink wat kosten op je energierekening besparen. Door een goede isolatie hoef je namelijk veel minder te stoken. Warmte kan niet meer ontsnappen en je hoeft dus ook niet meer constant te stoken om van een aangename temperatuur te kunnen genieten.

Optimaal wooncomfort

Dat is gelijk een mooi bruggetje naar de tweede reden voor isolatie, want het bevordert het wooncomfort. Warmte kan niet meer ontsnappen en je hebt dus ook een veel betere controle over het binnenklimaat. Warmte blijft in de koude maanden binnenshuis terwijl de warmte van buiten in de zomer wordt geweerd door het isolatiemateriaal. Zo blijft het in huis en in de warme maanden dus lekker koel.

Het zorgt voor een hogere waardering

Nog een goede reden om met de isolatie van je woning aan de slag te gaan heeft betrekking op de waarde van je huis. Een goed geïsoleerd huis is simpelweg meer waard dan een huis dat niet geïsoleerd is. Dus je kunt de investering ook op verschillende manieren terugverdienen. Enerzijds kun je dus op je energiekosten besparen en op die manier je investering in isolatiemateriaal terugverdienen, maar je kunt bij de verkoop van je woning dus ook een hoger prijskaartje eraan vasthangen.

Isoleren kan relatief goedkoop

Een ander voordeel is dat isolatie ook relatief goedkoop is, want je kunt er subsidies voor aanvragen. Via de Rijksoverheid vraag je de ISDE aan en op basis van je woning, de isolatiematerialen die je gebruikt en de gestegen isolatiewaarde, wordt er een subsidie gegeven. Op die manier kun je de investering dus kleiner maken en dus ook je investering weer sneller terugverdienen. Afhankelijk van hoeveel geld je uiteindelijk op je energierekening bespaart.

Het is milieuvriendelijker

Isolatie van een huis is ook goed om te doen wanneer je jouw ecologische voetafdruk wil verkleinen. Het is dus ook een milieuvriendelijke oplossing. Kies dan wel voor isolatiemateriaal dat te recyclen is. Door isolatie hoef je dus minder te stoken en minder stoken betekent ook minder CO²-uitstoot. 

Het ongemak van isoleren

Nu we de voordelen op een rijtje hebben gezet, is het ook slim om de nadelen te bespreken en eigenlijk is er maar één nadeel van isoleren te benoemen. Je moet namelijk verbouwen! Dat kan als nadeel worden gezien, want je hebt hier altijd last van. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden.